Wauwgebouw
Je hebt gebouwen en je hebt kunstwerken. In deze rubriek lichten we er elke keer een uit. Deze keer: Jinghe New City Culture & Art Center.
Het Jinghe New City Culture & Art Center is een cultureel complex dat wordt gerealiseerd in de stad Jinghe in de provincie Xinjiang in China. Het centrum is ontworpen door de wereldberoemde Brits-Irakese Architect Zaha Hadid. In september 2022 werd begonnen met de bouw ervan. Hadid zal het fysieke resultaat van haar ontwerp zelf nooit kunnen zien. In maart 2016 overleed zij, op 65-jarige leeftijd. Het futuristische en organische ontwerp wordt gekenmerkt door vloeiende en gebogen vormen, met golvende oppervlakken die in elkaar overlopen en elkaar doorkruisen, waardoor een gevoel van continuïteit en beweging ontstaat.
De buitenkant van de gebouwen is bedekt met een wit, sculpturaal oppervlak dat lijkt op een natuurlijk landschap, waarbij de gebouwen uit de grond lijken te komen en opgaan in de omgeving. Het gebruik van gebogen vloeiende lijnen in het ontwerp is bedoeld om een gevoel van harmonie en eenheid tussen de verschillende delen te creëren en het natuurlijke landschap van de regio te weerspiegelen. Ook de binnenruimtes zijn vloeiend, met gebogen muren en plafonds die de indruk van continuïteit en stroming bieden.Het slingerende Jinghe complex heeft een oppervlakte van ruim 24.000 vierkante meter en bestaat uit drie hoofdgebouwen: een theater, een bibliotheek en een museum, gewijd aan de cultuur en geschiedenis van de regio Jinghe. De drie gebouwen zijn met elkaar verbonden door een reeks bruggen en loopbruggen. Het Jinghe New City Culture & Art Center wordt nu al beschouwd als een van Zaha Hadid's belangrijkste werken in China en als een van de bijzonderste gebouwen ter wereld. Het wordt niet alleen geprezen om zijn innovatieve ontwerp, maar ook om zijn vermogen om de drie verschillende culturele functies naadloos te integreren.
Tech check
Kunstmatige intelligentie. Zo zien gebouwen er in de toekomst uit… volgens AI
Organisch gevormde woonflats bedekt met bomen, planten en algen, die fungeren als "luchtzuiveringstorens". Gebouwen uit dromen, of nabije realiteit? De Indiase architect Mana Bhatia ziet er in elk geval wel toekomst in. De conceptuele torens van de architect zijn gemaakt met behulp van MidJourney, een text-to-image AI-tool dat op zeer realistisch en gedetailleerd niveau beelden kan creëren.
Aan de hand van een reeks ‘prompts’ (opdrachten/aanwijzingen voor de AI-bot) zoals "futuristische torens", "utopische technologie", "symbiotisch" en "bioluminescent materiaal" - leverde Midjourney een reeks digitale beelden op die Bhatia vervolgens verfijnde door zijn prompts steeds meer aan te scherpen. Hij verfijnde zijn prompts bijna 100 keer per project, totdat hij het gewenste resultaat bereikte.
Bhatia vroeg de AI om woontorens te creëren ingebouwd in bomen die blijven groeien. Ook stelde hij zich een toekomst voor waarin gebouwen zijn gemaakt van levende materialen. Het idee dat de 'huid' van een gebouw organisch is en geïnspireerd op de natuur, waardoor verdampingskoeling en transpiratie kan plaatsvinden, daar voelt de architect wel voor: "Als we bouwmaterialen zouden kunnen maken die organisch zijn, en leven en groeien, zou het gebouw zichzelf kunnen ventileren en koelen via natuurlijke processen."
Bhatia gelooft ook dat AI steeds meer zal worden gebruikt in de ontwerpwereld. Het algoritme kan dingen produceren die de verbeelding van gebruikers te boven gaan, wat nieuwe ideeën kan aanwakkeren en het ontwerpproces kan verrijken, vindt hij.

Brutal Buildings
Brutalisme is een architectuurstijl die ontstond in het midden van de twintigste eeuw, en wordt gekenmerkt door het zichtbare gebruik van ruw beton en geometrische vormen, met een nadruk op eenvoud, minimalisme en utilitarisme. Dit maakte het een populaire keuze voor overheidsgebouwen, waardoor de stijl in de jaren tachtig uit de gratie raakte, toen het werd geassocieerd werd met bureaucratie en verwaarlozing. De laatste jaren wordt de stijl weer volop bejubeld, net als deze vijf brutalistische beauties.
- Geisel Library, La Jolla, Californië, USA
- Habitat 67, Montreal, Canada
- Boston City Hall, Boston, Canada
- Bank of Georgia (voorheen Ministerie van Wegenbouw), Tbilisi, Georgië
- Universidad de Ingenieria y Tecnologia, Lima, Peru

Romeins beton
Het Colosseum werd bijna tweeduizend jaar geleden gebouwd, maar ondanks zijn leeftijd staat het gigantische Romeinse amfitheater nog fier overeind. Zelfs tijdens een aardbeving in de 14e eeuw hield het bouwwerk zich staande. Alleen de zuidkant liep schade op. Hoe kan het dat zo veel oude Romeinse gebouwen de tand des tijds hebben doorstaan, terwijl veel moderne betonnen constructies na een paar decennia lijken te verkruimelen?
Een team van onderzoekers heeft een mogelijk antwoord op die vraag ontdekt: zelfhelend beton. Het Romeinse beton bestaat uit drie componenten: kalksteen, vulkanisch materiaal (tufiet) en water. Jarenlang werd gedacht dat met name het vulkanische materiaal het beton zo sterk maakt. Dat klopt ook, maar er is nog iets anders aan de hand: het materiaal heeft namelijk een zelfherstellend vermogen. De onderzoekers ontdekten dat de zelfhelende eigenschappen wel eens het resultaat zouden kunnen zijn van een toevallige chemische manipulatie. in de kalksteen in het beton rust waarschijnlijk het geheim.
Toen de oude Romeinen hun mortel maakten, verwarmden ze de kalk om er gebluste kalk van te maken, het zeer reactieve chemische broertje van kalksteen. Omdat ze tijdens het mengen water aan de gebluste kalk toevoegden, produceerde de hitte die dit genereerde een chemisch fundament dat het beton later kon versterken. Als er in het beton kleine scheurtjes ontstaan, voorkomt de ongebluste kalk dat ze uitzetten, en als het regent, reageert de kalk met het water om te herkristalliseren tot verschillende vormen van calciumcarbonaat. Dit proces vult de scheur of reageert met de vulkanische as om het materiaal te "genezen".
De ontdekking van zelfherstellende eigenschappen in oud Romeins beton is nuttig voor materiaalwetenschappers in het creëren van duurzame materialen.

Big Data steeds belangrijker in de bouw
Big data gaat over complexe en grote datareeksen, waarvoor je geavanceerde analysetechnologie nodig hebt om het te beheren en verwerken. De data kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals sensoren, camera's, mobiele apparaten en logbestanden. Het belang van big data zal in de komende jaren sterk toenemen. Ook in de bouwsector heeft het toepassen van big data-technologie al geleid tot een recente piek in innovatie. Big data transformeert de sector in elke fase van het bouwproces.
Planning en budgettering profiteren bijvoorbeeld van analysetechnologie die informatie van bouwprojecten kan verzamelen. Door data-analyse kun je de algemene tijdlijn van een project in kaart brengen en tijdig inzicht krijgen in mogelijke vertragingen. Ook ontwerpers gebruiken al datagedreven tools zoals BIM, om digitale modellen te maken en potentiële problemen te voorspellen voordat de bouw begint. Bouwteams op hun beurt kunnen datagedreven projectmanagementsoftware gebruiken om gegevens te verzamelen, beheren en analyseren, waardoor het gemakkelijker wordt om te communiceren en samen te werken op de bouwplaats. Dat bevordert uiteraard ook de veiligheid. Het integreren van big data in de bouw kan ook overtollig bouwafval verminderen en energie-efficiëntie bevorderen.
Kortom: Big data biedt volop kansen voor bouwbedrijven die de efficiëntie, samenwerking en veiligheid op de bouwplaats willen verbeteren. Nu de tools voor data-analyse steeds beter en toegankelijker worden, kunnen bedrijven van elke omvang profiteren van de kracht van big data. Bouwbedrijven die dit al doen, zien verbeteringen in de productiviteit, efficiëntie en totale projectkosten.
Bouwbrabbel
Er zijn weinig sectoren waar zo veel branche-specifieke woorden en uitdrukkingen worden gebruikt als de bouw. Veel van die woorden spreken voor zich, sommige zullen bij een leek heel andere associaties oproepen. Dit zijn volgens niet-bouwmensen de vreemdste woorden uit de bouw.
Aanbrandlaag Als je de teflon van je koekenpan is afgesleten? Of iets met cement?
Balkanker Direct naar een medisch specialist. Ow… het is een samentrekking van balk en anker.
Beklampen Die zo vervelend in je gezicht schijnen als je bij de tandarts ligt? Nee, het is een werkwoord.
Dag Ja hoi! Ah, je had het over een kozijn…
Dommekracht Wat je zegt ben je zelf. Of bedoelde je een krik?
Klisklezoor Een in de lengterichting verticaal doorgezaagde (bak)steen waar je meteen je tong op breekt.
Metselverband Ook nuttig als je je pols gebroken hebt.
Mondsteen En weer liggen we bij de tandarts. Of bedoelde je een kromme baksteen?
Monnik en non De twee zullen nooit samen onder een dak wonen, maar je vind ze wel samen óp het dak.
Neut Zit de vijf al in de klok dan? Of bedoelde je het onderste gedeelte een houten deur- of raamkozijn?
Rozetanker Aparte kleur voor een vrachtschip. O wacht…
